Dag 3: melkveebedrijf everaert

We zijn aangekomen aan dag 3 van onze studiereis naar Bretagne. Vandaag stonden 3 melkveedrijven op de agenda.

Familie Everaert is vier jaar geleden verhuisd naar Frankrijk (Fercé). Zoon Mathias is oud-leerling van het VABI. Ze zijn afkomstig van Nazareth. Ze hebben 127 ha land, ze telen hierop tarwe, gerst (54 ha), maïs (51 ha) en weiden (22 ha). Het rantsoen bestaat uit 11 kg gras, 33 kg maïs, hooi, 2 kg soja en 1 kg gerst. De rest van het krachtvoeder krijgen ze in de robot onder andere 2 kg soja en 1 kg gerst. Bij de opstart van afgekalfde vaarzen krijgen ze de eerste 3 dagen geen propyleenglycol. Dit doen ze voor de smaak niet te veranderen op de eerste dagen, omdat ze gewend zijn van enkel soja te eten als jongvee in de robot. Hiervan krijgen ze 150 g per dag tot 25 dagen na afkalven. De vaarzen worden de eerste week na het afkalven met de hand aangelegd in de robot. Omdat ze geen schrik zouden hebben van de robot.

De vaarzen worden geïnsemineerd op 14 maand, vroeger op 17 maand. Nu met het nieuwe rantsoen groeien ze vlugger. Het rantsoen bestaat uit voornamelijk hooi, stro, gras, soja en mineralen. Dit komt op een kostprijs van 850 euro per vaars over 2 jaar gezien (nvdr wat inderdaad heel weinig is!). Dit komt goedkoop uit omdat ze alles zelf telen. De droge koeien staan 6 weken droog. Het rantsoen dat ze krijgen bestaat uit hooi, stro, voor droog en minderalen. De koeien die droog staan mogen niet vet afkalven omdat dit voor problemen zorgt.

De pasgeboren kalveren krijgen 4 l biest met een sonde. Voor de tweede maal wordt er geprobeerd met de speenfles, indien het kalf nog niet wil drinken wordt er nog eens met de sonde gegeven. De sonde is van het merk The Antahi Feeder met een kostprijs van 75 euro. De speenemmers komen van Milkbar. Ieder vaarskalf krijgt een nieuwe speen aan de emmer, dit is voorkomen van ziektes en diarree. Daarna wordt de speen gebruikt voor een stierkalf. Na twee weken krijgen de vaarskalveren vlokken naast de melk. De ventilatie van de kalveren is zeer belangrijk voor de groei.

De kalveren worden onthoornd vanaf 3 à 7 dagen met een onthoornder op batterijen. De eerste stap is haar afscheren op de plaats waar de hoorn zich bevindt. Tweede stap is de onthoornder gedurende 7 seconden op de hoorn plaatsen en daarna ontsmetten. De kalveren die gespeend worden vanaf > 3 maand worden gehuisvest in een grote groepsiglo. Dit doen ze nu 6 maand, hiermee zijn ze zeer tevreden mee.

De ligboxen worden tweemaal per dag uitgeveegd met de Storti. In één werkgang wordt er ook gesneden stro in de boxen gestrooid. Éénmaal per dag leggen ze lang stro vooraan in de boxen. Dit doen ze dat de koeien proper zullen blijven liggen. Het stro is van eigen oogst dus goedkoop product. Tweemaal per dag wordt de volle vloer proper gemaakt met een mestschuif.

Ze hebben in 2017 geïnvesteerd in twee Delaval robots 5.4. Daarnaast doen ze weideloop, de koeien gaan buiten vanaf maart tot november, december afhankelijk van de weersomstandigheden. De koeien gaan buiten vanaf 11 u in de ochtend tot 12 u s ’nachts. Tussen 16 u en 18 u komen er minder koeien naar de robot. Op dit moment zijn er meer koeien buiten, omdat er dan meer suikers in het gras zitten. In de weides zijn er ook genoeg drinkbakken voorzien. Voor 90 dagen na afkalven gaan de koeien niet naar buiten, hoogproductieve koeien blijven 120 dagen in de stal. Voor hun productie op pijl te houden.

De silo wordt nu met een nieuw systeem vastgelegd met aan beide kanten een doek die wordt aangetrokken, d.m.v. spanriemen. Éénmaal per week moeten de spanriemen worden bijgetrokken worden. Het water wordt afgeleid door drainage langs onder op de grond tegen de muur. De silobreedte is 11 m en de lengte is 38 m. Het merk is Silage Safe

Verslaggevers: Floris Kestier en Laura Aernoudt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.