Dag3: Robotbedrijf met montbéliard

Deze voormiddag hebben we het bedriif x bezocht. Dit bedrijf wordt uitgebaat door zijn 2 broers, 1 nonkel en 1 werknemer. Het bedrijf heeft een totale land oppervlakte van 300 ha waarvan 110 kuilmaïs, 100 ha tarwe, 60 ha raaigras en 50 ha weide. Ze hebben een veestapel van 400 jonge dieren en 120 “Montbéliard” melkkoeien met een gemiddelde van 9100 liter melk/koe/jaar. Dit levert op jaarbasis 1,2 miljoen liter op.

Na de geboorte van het kalf wordt er 4L colostrum biest met een sonde toegediend. De colostrumbiest van het bedrijf moet minimum 22 brix doen, de normale norm is 25 – 28 brix. Als het kalf 3 dagen oud is krijgen ze 8 liter kunstmelk per dag, met een samenstelling van 150g poeder per liter water. De kalveren van 0 tot 3 maand krijgen ad libidum water, hooi en korrels toegediend. Het ras van die dieren bestaat uit 15% – 20 % blauwkruising gesekst mannelijk en 80-85% Montbéliard.

Het gemiddelde aantal inseminatie van de vaarzen en koeien is 1,7. De vaarzen kalven af op 27 a 28 maanden. Per jaar worden er een 15 tal volle vaarzen verkocht aan 1300 euro/stuk. In totaal 9 groepen jongvee met een rantsoen van ¼ maïs en ¾ gras + extra eiwit corrector.

Stierkalveren worden verkocht aan 19 maand en wegen gemiddeld 750 kg. De samenstelling van het rantsoen van de mannelijke dieren bestaat uit maïs, gras, tarwe en soja.

Rantsoen melkkoeien

basisrantsoen voor 25L
Mais 12,5 kg DS
voordroog 4,5 kg DS
Koolzaadschroot 1,5 kg DS
Gerst 1,0 kg DS
Soja 2,5 kg DS

Hebben nu een dagproductie van 28 liter en gem. 2,4 lactaties.

Ze hebben gekozen voor Montbéliard omdat…

  • Ze zeer goed melken
  • Economisch zijn
  • Goed voor dierenwelzijn
  • Goed voor vlees en melkproductie

Verslaggevers: Melvin Dely en Jonas Desmyter

Voor deze dag danken we ook Vitalnutrition voor de fijne samenwerking. Filip Tilleman begeleidde ons de ganse dag en vertaalde voor ons het technisch Frans. Ook kregen we heel wat tips omtrent voeding van Filip.

www.vitalnutrition.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.