Dag 5: Pond Hill Dairy en premier coop

Vandaag hebben we Pond Dairy Hill bezocht in Wisconsin. Het bedrijf heeft een neventak op onderzoek van melkvee. Het bedrijf telt 700 melkkoeien met bijhorend jongvee gehuisvest op een ander bedrijf. De dagproductie van het bedrijf was 45 liter per dag. De stallen zijn goed doordacht ingericht. Een 3 rij-ige stal met voedergang die ook gebruikt wordt als doorloopgang voor koeien. In de stal werd gebruik gemaakt van zandligboxen. Het bedrijf melkt in een 2*15 rapid exit van het merk Packo. In een eigen labo kunnen ze mest, pensvloeistof, DS meten van het ruwvoer. Bij de droge koeien werd het opgenomen voer gemeten. Er waren ook camera’s om de activiteit van de droge koeien te kunnen opvolgen. Bij het melkvee waren er 3 verschillende rantsoenen: verse koeien, midden en eind lactatie. Er werd ook proef gedaan op de groei van de kalveren. De verse koeien worden in de eerste weken goed opgevolgd. Het bedrijf heeft voor verschillende taken vaste protocollen.

In de namiddag hebben we een veevoederfabriek bezocht Premier Coop. Er werken 15 nutrionisten. Ze maken gemiddeld 17 verschillende mengelingen op een dag. En ze kunnen 600 verschillende soorten maken. Ze maken ook gebuik van Diamond V producten. We hebben mooie tips gekregen om hoogproductief melkvee te voederen. Als je koeien van 45 liter wil melken moet je streven naar een DS opname van 29 kg DS per dag. Hun streefwaarden voor gewicht van vaarzen is 85% na afkalven tov volwassen gewicht. We hebben geleerd bij het voederen van mineralen aan jongvee dat je het zeker terugverdient, omdat de koeien een hogere levensproductie zullen halen.

Ik ben Maxime Decroix uit Mesen. Thuis gebruiken we het jongvee krachtvoeder van Frason. We gebruiken twee soorten, een soort krachtvoeder is vanaf dag 2 tot rond het spenen. Dan geven we een alibi  rantsoen aan de kalveren de verhouding is 1 kg stro en 5kg  krachtvoeder. De voeders van de firma Franson zijn geen pellets maar het is een allmach en worden niet geblazen maar met een spiraal uitgedraaid om ont mengeling te vorkomen.   De kalveren groeien zeer goed en nemen de mengeling zeer goed op.  Sinds een 6 weken zijn we begonnen bij de droogstand met kracht voeder en stro. De ketose van de dieren die al gekalfd zijn op dit rantsoen is tussen de 0.7 en de 1.0 en de biest kwaliteit is ook goed.

www.franson.be

Wij zijn Marijn Kestier en Gillian Vandepitte die vorig jaar 7TL melkvee hebben gevolgd. Ik (Marijn) gebruik agoplan zeer intensief. Ik probeer dat 1xper week in te vullen om zo vlug inzicht te hebben op de technische cijfers qua voeding. Ik kijk naar de voerefficiëntie, voersaldo, kostprijs per kg DS,… en zo kan je de grafieken raadplegen en evalueren en zo nodig iets aanpassen. Gillian is er van overtuigd dat er weinig programma’s zijn voor de melkveehouderij waarmee je zelf kan een rantsoen samenstellen voor je veestapel.

www.voedersdenys.be

www.agoplan.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.