Dag 4: Statz brothers en universiteit Wisconsin

STATZ BROS., INC. B FARM DAIRY in Wisconsin.

Op woensdag 13/06/2019 hebben we Statz bros dairy bezocht. Het bedrijf is opgericht in 1966 door de gebroeders Statz. Nu wordt het bedrijf gerund door Jo Statz, zijn neven en kinderen. Er wordt op dit moment 4500 koeien gemolken op 2 verschillende locaties. We hebben het grootste bedrijf bezocht waar er 3100 gehuisvest zijn. De koeien worden 3 maal daags gemolken in een 2X50 zij aan zij melkstand.

De mastitis, hoog celgetal en koeien om droog te zetten worden in een aparte stal gemolken door een 2X7 zij aan zij melkstand. Al deze melk wordt gepasteuriseerd op het ander bedrijf en vervolgens aan de kalveren gegeven. De 1e lactatie koeien worden 60 dagen drooggezet en de oudere koeien worden 50 dagen drooggezet. De ketose wordt via de urine gemeten, er wordt behandeld met propyleenglycol. Ook wordt er om de 2 maanden melkcontrole gedaan, dit omdat ze tussentijds altijd alle gegevens van de melkmachine opvolgen.

De productie ligt momenteel op 41 liter met 4,0% vet en 3,4% eiwit. Het celgetal is zeer laag en ligt op 81000 cellen. Er worden ongeveer elke dag 7 grote tankwagens melk gevuld. 42% van de lacterende dieren bestaat uit vaarzen. De vaarzen kalven af op een leeftijd van 23 maanden. Het vervangingspercentage ligt op 35%. Genex is een Amerikaans Ki-station, zij kiezen alle paringen op het bedrijf. Er worden ook kruisingsstieren ingezet voor een hogere kalverprijs en het aandeel jongvee te beperken. Van de 4500 koeien zijn er 200 Jerseys vanwege de hoge gehaltes. Voor de Jerseys wordt er allemaal gesekst sperma gebruikt om het aandeel Jerseys uit te breiden. Er is weinig lichtinval in de stallen omdat ze de meeste koeien in een ovsynch programma brengen. Er voornamelijk geselecteerd op stieren met een goed beenwerk en goede uiers.

Alle koeien worden gehuisvest op gescheiden mest. Elke dag worden de boxen egaal gemaakt door de schranklader en ze worden ook elke dag bijgevuld. Dat is waarschijnlijk het succes van zijn laag celgetal. Op het bedrijf is er ook een biogasinstallatie aanwezig die elektriciteit produceert die afkomstig is van de mest. Hij heeft één zeer grote mestopslag van ruim 200 miljoen liter en dat is één van de grootste mestopslagen van de streek.

Er is een zeer grote voederkeuken op het bedrijf aanwezig. Er wordt gewerkt met 2 stationaire mengwagens die constant worden geladen door een bulldozer. Al het voeder wordt gemengd in de stationaire mengwagens en vervolgens door 2 grote trucks naar de stallen gebracht. Dit van 6h00 tot 15h00 elke dag. De voederkeuken is uitgerust met een poort per voedersoort zodat het voer van aan 2 kanten kan worden aangebracht. Zo wordt het oudste voeder eerst gebruikt en worden voederverliezen uitgesloten. Op het bedrijf zijn er 200 stieren aanwezig voor de afmest en die eten elke dag het restvoer van het melkvee op.

110 werknemers doen het bedrijf draaien. Ze worden elke maand bijgeschoold om optimaal hun taken te kunnen uitvoeren. Het bedrijf telt 3600 ha, waarvan 2000 ha maïs, 400 ha hooi en 1200 ha luzerne. Sommige jaren worden er ook sojabonen geteeld. De mais wordt grotendeels gehakseld en er wordt ook een deel gebruikt om CCM van te maken. Alle veldwerkzaamheden worden zelf uitgevoerd. De mest wordt op de velden gebracht door te sleepslangen.

Verslag gemaakt door Jens Rutsaert en Jasper Bostyn. Wij bedanken volgende sponsors voor deze dag:

Jens Rutsaert: Het is het eerste jaar dat we samenwerken met Heemskerk. Op stage deze winter maakte ik kennis met Heemskerk, mijn stageboer zijn bevindingen waren zeer goed. Thuis op het bedrijf gebruiken we nu de mineralen en het sperma van Heemskerk. We laten ons begeleiden door een onafhankelijke voeradviseur van Heemskerk, waardoor onze technische resultaten verbeterd zijn.

Ik ben Jens Rutsaert uit 7TL. Thuis worden er al jaren krachtvoeders gebruikt van Aveve. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de service van Aveve. Onze tussenpersoon is de zaakvoerder van Aveve Machelen waar we ook onze maiszaden en meststoffen vandaan halen. Er is al een jarenlange goede samenwerking en dat zal zo blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.