dag 3: leedle farms

Dit verslag werd gemaakt door Lukas Sinnaeve en Laurent Deconinck.

Leedle Farms (“Black Cat Dairy”), Lake Geneva (Wisconsin)

Op dinsdag 12/06 bezochten we het bedrijf van Jason Leedle, hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw, zijn ouders, zijn zus en een vaste werknemer. Samen baten ze een bedrijf uit met 500 koeien aan de melk. Bij het bedrijf horen 400ha, alle gronden liggen in een straal van 3km binnen de exploitatie. Er worden mais, luzerne en sojabonen (dit jaar uitzonderlijk niet) geteeld.

De melkveestal is vierkant met een plat dak en werd gebouwd in 2012. Er zit een mestkelder onder de stal waar de mest één jaar lang gestockeerd. De stal wordt geventileerd doormiddel van dwarsventilatie. Het lage geïsoleerde plafond, de vele ventilatoren aan de achterkant en het klimaatgestuurde windzeil aan de voorkant.

De koeien worden gefokt via een driewegkruising met Holstein-Friesian, Jersey en Zweeds roodbont. Het fokdoel streeft naar gezonde, efficiënte kleine koeien. Bij het kiezen van een stier wordt daarbovenop gelet op beenwerk, positieve productiekenmerken en het beschikken over het  Immunity+ kenmerk.

De koeien worden gemolken door 8 Lely A4 robots, de melkgevende koeien worden opgedeeld in vier groepen van telkens twee robots: een vaarzengroep, een verse koeiengroep en twee groepen van 60 DIL- droogstand. Ook worden de roosters proper gehouden door twee Lely Discovery’s en een Juno.

Het rantsoen bestaat uit: mais, luzerne, melasse, MKS, soyaschroot, eiwitmix, hooi, soyahullen, maisgluten en eiwitkern (robot). De gift van de eiwitkern (20% RE) in de robot hangt in het begin af van de DIL en later van de productie. De hoogst productieve koeien krijgen maximum 8kg pellets.

De huidige dagproductie bedraagt 34.8l met 3.55% eiwit 4.1% vet. Het celgetal bedraagt 170000 cellen/ml. De kudde is gemiddeld zo’n 165 DIL. De koeien worden 3,3 keer per dag gemolken met een boxtijd van 5min en 30sec. De stalbezetting draagt ongeveer 108%

Eén keer per week wordt aan klauwverzorging gedaan, iedere week één groep. Dan worden de koeien 110 DIL en de probleemkoeien verzorgt. Tweemaal in een week gaan alle melkgevende koeien door een voetbad. Eenmaal per week worden de ligboxen ingestrooid.

Verse kalfjes worden 7-10 dagen per twee apart gehuisvest in een box, het kalf krijgt eerste biest (die wordt gemeten met een refractometer) en tweede biest, hierna wordt er gepastoriseerde melk gegeven. In de groepshuisvesting drinken de kalveren uit een drinkautomaat en worden ze gespeend op 7 weken. Op de eerste levensdag wordt er onthoornpasta over de hoorntjes gewreven en krijgt het kalf enkele vaccinaties.

De ALVA bedraagt 24maanden, jongvee wordt geweid tussen de twee en zeven maanden dracht.

Er zijn geen klassieke kuilen op het erf te vinden, mais wordt ingeslurft en luzerne wordt in verticale silo’s gestockeerd.

Verslaggevers van dienst:

Ik ben Lukas Sinnaeve uit 7TL melkvee. Op het bedrijf thuis melken we 180 koeien met 3 Lely A3 classics. Ondertussen werken we al meer dan 10 jaar samen met Lely. Tot op vandaag zijn we nog steeds heel tevreden over de prestaties van hun producten en diensten. Naast de melkrobots hebben we ook een mestrobot en een krachtvoerautomaat bij de droge koeien. De keuze voor het merk was een één, maar de service na verkoop is minstens even belangrijk. Ik hoop dat deze samenwerking zich nog lang zal verder zetten. Ik wil Lely hartelijk danken voor de sponsoring.

www.lely.nl

Ik ben Laurent Deconinck en heb dit jaar het 7de specialisatiejaar melkvee gevolgd in VABI.  Thuis hebben we een melkveebedrijf en gebruiken we al jaren Semex. Onze samenwerking met Semex verloopt heel goed en we vertrouwen hen ook volledig op de keuzes dat zij maken. Frederik Geerardyn komt elk jaar 1 keer op het bedrijf om stieradvies te doen bij het melkvee en meerdere keren bij het jongvee.  Elke koe of  vaars wordt individueel  bekeken en de mindere kenmerken worden naar boven gehaald. Thuis gebruiken we stieren zoals Doorman, Fitz, Miami, Horizon,  … Ik wil Semex bedanken om te sponseren.

www.semex.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.